Zorg voor degene om wie je geeft. Begin bij jezelf.

 


11.10.2024

De ander beter maken kan niet, zelf sterk blijven helpt wel

‘Nee, ík heb geen hulp nodig! Mijn zoon/partner/zus heeft hulp nodig. Zodra het met mijn dierbare beter gaat, gaat het ook met mij weer beter’. Deze reactie van naasten hebben wij -Inge van Marle en Ankie vd Dussen- al vele malen gehoord.
We herkennen het, omdat we zelf lange tijd op dezelfde manier hebben gedacht. Ook wij waren een hele tijd aan het redderen, aan het zorgen, aan het zoeken naar mogelijke oplossingen en hulp. Het is ook een super logische en een natuurlijke reactie, want je maakt je zorgen. Je wilt vooral iets doen en proberen om het tij te keren.

zorg eerst goed voor jezelf.jpgWanneer je diezelfde mensen een tijd later spreekt, zie je min of meer een tweedeling. Een deel van hen denkt nog steeds volop mee met hun dierbare die worstelt. Ze zijn onvermoeibaar aan het zorgen en blijven zoeken naar nieuwe wegen richting een oplossing. Daardoor zijn ze vaak doodmoe, regelmatig wanhopig en hun leven is ingrijpend veranderd.
Een andere groep probeert gaandeweg wat meer een middenweg te vinden. Door een stap terug te zetten en het probleem meer bij de dierbare te laten. Ook zij blijven betrokken en zijn evengoed moe, moedeloos of angstig, maar proberen de situatie wat meer los te laten. 

Voor jezelf kiezen is niet egoïstisch
Wat er bij laatstgenoemde groep speelt is dat zij zich steeds meer realiseren dat het in hun situatie nodig is om meer voor zichzelf te kiezen. Of om -eerst heel klein- het eigen leven weer een beetje op te pakken. Vaak beseffen ze ook dat ze hun dierbare niet beter kunnen maken, maar dat ze ‘er vooral moeten zijn’ voor hen. Aan alles voelen ze dat het belangrijk is dat ze zelf sterk en krachtig blijven, dat ze iets zoeken om ‘de accu weer op te laden’, zodat ze op belangrijke momenten hulp kunnen bieden.


Kun je jouw naaste weer gelukkig maken?

Uit de vele gesprekken met naasten hierover, valt op dat je als naaste in het begin denkt dat je eigen geluk afhangt van het geluk van je kind, partner, ouder, broer of vriend. Maar dat je later gaat inzien dat je daar maar beperkt invloed op hebt. En dat het belangrijker is om te zorgen dat je zelf op de been blijft en niet ziek wordt van de zorgen. Goed voor jezelf zorgen dus en waarschijnlijk meer grenzen aangeven. Zodat je de ander kunt helpen op diens pad naar nieuw geluk.

Admin - 11:36:34 @ eetstoornis, verslaving, trainingen, algemeen | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.